Ambicije trajnosti

Vabimo Vas, da se udeležite največje specializirane konference o izzivih OVE v Sloveniji, ki so lahko tudi vaša priložnost ali poslovni izziv:

7. forum ENERGETIKA in OKOLJE ’17, 
Ambicije trajnosti in obnovljivi viri energije,
ki bo 17. maja 2017 na Brdu pri Kranju, z začetkom ob 9. uri.

Na forumu se boste s pomočjo kar 20-ih zanimivih govorcev celostno seznanili z novimi vidiki obnovljivih in alternativnih virov energije, pridobili praktičen vpogled v več kot 7 aktualnih primerov in prisluhnili 2 interaktivnima omizjema. Zato ujemite zadnjo priložnost za vašo prijavo. Iz vsebine:

  • Kakšne novosti prinaša zimski paket na področju OVE in kaj to pomeni za omrežja in sistemske operaterje?
  • Kakšne so novosti letošnjih podpornih shem za OVE in vidik regulatorja?
  • Priložnosti samooskrbe in napreden primer javnih elektrarn s soudeležbo občanov v Avstriji?
  • Kako OVE uspešno umeščati v prostor?
  • Kakšne  poslovne in razvojne priložnosti prinaša uvajanje  različnih vrst OVE in alternativnih virov energije?

 


Vaša zadnja prijava do 16. maja
Ker je forum že to sredo, 17. maja, se prijavite zdaj, in se udeležite posebnega foruma o novostih OVE s ključnimi sogovorniki. 

Oglejte si posodobljen program. Posebni popusti za NVO, fakultete, start-up in mala podjetja, študente in upokojence. Oglejte si več o kotizacijah.

Lahko si ogledate kratek video lanskega foruma EO16 in kaj so o forumu izjavili udeleženci.

Video utrinki foruma Energetika in okolje '16

Kdo kroji energetski trg?

Rezervirajte si 1. februar za novosti regulative v energetiki 2017!
Vaša udeležba na forumu je pravočasna priložnost, da se učinkovito seznanite z novostmi regulative v energetiku za 2017, kot tudi z nekaterimi ekonomskimi vidiki za vaše priložnosti v tržnem in omrežnem delu energetike. Z mednarodnimi govorci o novostih v EU. Ceneje se prijavite vsaj do 25. januarja.

Med drugim boste spoznali kakšne bistvene novosti in priložnosti prinaša energetikom in drugim panogam s ciljem »Čista energija za vse Evropejce« nov zakonodajni energetski »Zimski sveženj EU«, ki korenito spreminja energetiko in vsebuje več kot 30 dokumentov? Kako do predvidenega »opolnomočenja odjemalca«?
Kako dekarbonizacija diktira regulativo EU in vaše poslovne priložnosti, in ali se bodo cene omrežij zato morale povečati, so nekateri izzivi, ki jih bo s pomočjo uglednih mednarodnih in domačih govorcev naslovil letošnji forum.

    

Kdo kroji energetski trg v 2017?
Forum bo priložnost za pojasnitev nekaterih aktualnih vprašanj elektroenergetskih in plinskih podjetij, ki bistveno vplivajo na uspešnost izvajanja reguliranih in tržnih dejavnosti. Z nami bodo med drugim mag. Duška Godina, direktorica Agencije za energijo (slovenski regulator), mag. Klemen Potisek, državnik sekretar za energetiko na MzI, mag. Aleksander Mervar, direktor Elesa, Marjan Eberlinc, direktor Plinovodov, mag. Nada Drobne Popovič, članica uprave SDH, dr. Robert Golob, predsednik uprave GEN-I, mag. Bojan Luskovec, predsednik GIZ DEE, dr. Ivan Šmon iz Euroelectric, David Batič in drugi.

Letos s tremi mednarodnimi govorci o novostih v EU NOVO
Thierry Deschuyteneer iz Belgije bo naslovil temo regulative in razvoja trga z z. plinom v EU in kaj se lahko naučimo iz praktičnih primerov evropskih operaterjev z z. pllinom. Malcolm Keay iz oxfordskega inštituta nas bo seznanil s temo »Kaj smo se naučili iz izkušenj: regulacija elektrike in dekarbonizacija«, ki danes diktira spremembe in regulativo na vseh ravneh (od strateške do tehnične). Mag. Ana Stanič iz Londona pa bo izpostavila pomembne novosti novega zakonodajnega »zimskega svežnja EU« in kako le-ta vpliva na trg elektrike in z. plina?

Posebni popusti za NVO, fakultete, start-up in mala podjetja, študente in upokojence. Oglejte si več o kotizacijah. Za več informacij nam pišite na info@prosperia.si.


Video utrinki foruma Energetika in regulativa '16

Video utrinki foruma Energetika in pravo '16

7. Forum energetskega prava že 30. novembra 2016 na Brdu pri Kranju.

Pravniki in energetiki ste vabljeni, da se 30. novembra udeležite edinega tovrstnega letnega posveta za energetsko-pravna vprašanja v Sloveniji.

Z aktualnimi evropskimi pravnimi in arbitražnimi primeri na področje energetike, vas  boseznanila Ana Stanič, odvetnica iz Londona. Podrobneje boste med drugim izvedeli, kateri so v energetskem sektorju pomembni pravni primeri zoper države članice EU?

Novosti evropske zakonodaje in posledice Omrežnih kodeksov za udeležence trga z elektriko in operaterje, bo naslovil mag. Urban Prelog iz Ministrstva za infrastrukturo. Katere spremembe prinaša nova Uredba o delovanju trga z zemeljskim plinom udeležencem trga z zemeljskim plinom pa bo  za vas strnil Jurij Vertačnik iz Ministrstva za infrastrukturo. Nekatere aktualne praktične izzive dobave energentov in slovensko sodno prakso bo predstavil odvetnik mag. Boštjan Rejc. Z nami bodo poleg navedenih govorcev tudi drugi strokovnjaki.

Ujemite do 23. novembra cenejše redne prijave in se prijavite zdaj.

 

Oglejte si program in izkoristite priložnost za odgovor na vašo pravno dilemo, interaktivno razpravo s priznanimi govorci in mreženje z vašimi stanovskimi kolegi na edinem forumu specializiranem za energetsko pravo v Sloveniji.

Vsako leto se dogodka udeležijo številni vodilni pravniki s področja energetike, energetski strokovnjaki, odvetniki, strokovnjaki za regulativo, odločevalci. Lahko si ogledate utrinke lanskega foruma


Pametni energetski sistemi in 100% OVE – več kot 175 udeležencev na 8. Inovaciji energetike

Na Brdu pri Kranju je 12. oktobra potekala že 8. vodilno srečanje o Inovacijah v energetiki, ki se jo je udeležilo več kot 175 udeležencev iz domovine in tujine, na njem pa so prisluhnili kar 33 govorcem in se seznanili s 18 zanimivimi primeri inovacij. Da je ključno vprašanje povezano z izrabo obnovljivih virov energije njeno shranjevanje, pri čemer je mogoče veliko cenejše rešitve in večjo učinkovitost doseči s sodelovanjem med proizvajalci električne energije, oskrbovalci s toploto in prometom je izpostavil vodilni energetski strokovnjak dr. Henrik Lund.  Robert Golob je bil mnenja da je 100-odstotno pridobivanje iz obnovljivih virov realno tudi za Slovenijo, a tega ne bo udejanjila politika. Zeleno rešitev predstavljajo tudi električna vozila, pri čemer je delež električnih vozil v nekaterih državah že presegel enoodstotni delež, avto ZOE pa je najbolj prodajan model električnega avta v Evropi, zmogljivost baterij se povečuje  in v kratkem bo ZOE lahko dosegel že realnih vsaj 300 km dosega, je poudaril Cedric Lacour iz Renaulta. 

 

Letošnji nagradi občinstva Inovatiki in Domelu

Nagradi za najboljšo inovacijo 2016 po izboru udeležencev je letos prejel Domel za njihov razvojni projekt pogona za električno kolo pri čemer so z inovativno zasnovo statorja uspeli doseči visok polnilni faktor za navitje, kar motorju daje odlično izhodišče za visok izkoristek in kompakten dizajn.  Inovatika pa za njihovo celovito kotlarno Hestia 48 h, ki zavzema manj kot kvadratni meter površine in uporablja lesno biomaso, ki deluje na osnovi okolju prijazne in patentirane tehnologije.

 

Srečanje se je končalo z osrednjo okroglo mizo z naslovom Inovacije in izbire za jutri, na kateri so sodelovali mag. Klemen Potisek, MzI, mag. Aleksander Mervar, ELES, Martin Novšak, GEN energija, mag. Andrej Ribič, Elektro Ljubljana, dr. Jožica Rejec, DOMEL in dr. Marko Topič, FE UL in ETIP PV. Razpravljavci so si bili kljub drugačnim pogledom na energetsko prihodnost Slovenije enotni glede mnenja, da je mogoče do boljših rešitev priti le s spodbujanjem inovacij in sodelovanjem. Več najdete na javnost. Oglejte si fotoutrinke

 

Utrinki iz dogodka Inovacija energetike '15

Inovacija energetike '15 - pogovor s predavatelji


Ambicije trajnosti

Ker so aktualni obnovljivi viri energije poslovna priložnost in zahteva današnjega časa, hkrati pa je ključen izziv, kako učinkovito presegati okoljsko-energetske labirinte, vas vabimo, da se udeležite tradicionalnega interaktivnega energetskega posveta:


6. forum ENERGETIKA in OKOLJE ’16,

Ambicije trajnosti,
ki bo 25. maja 2016 na Brdu pri Kranju z začetkom ob 9. uri.

Tokrat bo zlasti osvetlilo poslovne in razvojne priložnosti uvajanja različnih vrst OVE do zato potrebnih pametnih omrežij, elektromobilnosti in priložnosti samooskrbe, kot tudi, kako to uspešno umeščati v prostor?

 

Strokovni forum je edinstveno povezovalno strokovno srečanje energetikov in okoljskih strokovnjakov, ki na področju energetike udejanjate ambicije trajnosti. Med govorci so tradicionalno vabljeni predstavniki ključnih in naprednih energetskih družb in nosilci naprednih projektov, predstavniki MzI, MOP, naravovarstvenih institucij.

Letos bodo med drugimi nastopili predstavniki Agencije za energijo z dvema izzivoma: Doseganje ciljev proizvodnje elektrike iz OVE in URE in doseganje prihrankov v Sloveniji (prvi podatki za 2015). Med uspešnimi primeri iz prakse boste izvedeli tudi, kako uspešno postaviti lastno vetrno elektrarno?

Za več informacij o dogodku si poglejte tiskano vabilo.

Ceneje za redne prijave in popusti za sodelavce:


Prijavite se vsaj do srede, 18. maja 2016, in izkoristite ugodnosti redne prijave. Posebni popusti za NVO, fakultete, start-up in mala podjetja, študente in upokojence. Oglejte si več o kotizacijah.
Lahko si spodaj ogledate kratek video lanskega foruma EO15, kot tudi novosti programa


Včeraj, 9. marca, je že tretje leto zapovrstjo potekal edini energetski regulativni forum v Sloveniji, kjer ste se lahko seznanili, kako regulativa čedalje bolj kroji vaše nove poslovne priložnosti v omrežnem in tržnem delu energetike.

Prvič v Sloveniji je bil z nami Dr. Thierry Bros, ki je razvrščen kot “evropski analitik št. 1” za energetska tveganja od leta 2013 dalje in avtor knjige “After the US shale gas revolution«; je tudi gostujoči profesor številnih univerz. Preberete si lahko zanimiv intervju z dr. Brosom.

 


 

25. 11. 2015 je na Brdu pri Kranju potekal že tradicionalni letni posvet Energetika in pravo.

  
Na edinem tovrstnem srečanju za energetsko-pravna vprašanja v Sloveniji so se zbrali številni slovenski pravniki in energetiki. Razprava prihaja v času številnih novosti slovenske in evropske energetske zakonodaje, ki prinaša vedno nove zaveze. To je v uvodnem nagovoru izpostavil tudi državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo mag. Klemen Potisek. Na ministrstvu kratkoročno načrtujejo predvsem novosti na področju uvajanja URE, pripravljajo pa se tudi na prve spremembe EZ-1. S pravnimi vidiki potrebnih investicij zasebnega sektorja je udeležence seznanila Senta Marenz iz EFILA. Zakaj sta izpolnjevanje »predhodne pogojenosti« in izvajanje ključnih direktiv za projekte in načrtovanje v energetiki pogoj za financiranje iz kateregakoli evropskega finančnega mehanizma do leta 2020 pa je predstavila mag. Vesna Kolar Planinšič iz MOP.O tem, kakšne so pravne dimenzije načrtovanja v energetiki, je spregovoril prof. dr. Rajko Pirnat s Pravne fakultete, strokovnjak za energetsko zakonodajo. Dotaknil se je vloge politike in gospodarskih subjektov pri načrtovanju v energetiki, pri čemer je izhajal iz instrumentov določanja pravic in obveznosti. Poudaril je, da je treba razlikovati med pravnimi akti iz katerih izhajajo pravice in obveznosti ter političnimi akti, kot so razni načrti, ki tovrstnih neposrednih posledic nimajo oz. interno lahko zavezujejo zgolj izdajatelja. Takšni akti so na primer Energetski koncept Slovenije, lokalni energetski koncept, državni razvojni energetski načrt in akcijski načrti. Odvetnica mag. Mateja Čuk in pravna strokovnjakinja mag. Manca Konjar sta skupaj z udeleženci v interaktivni razpravi ob zaključni okrogli mizi naslovili aktualna dogajanja na trgu z elektriko in trgu z zemeljskim plinom: od menjav dobaviteljev, pravic potrošnikov in malih odjemalcev, do mednarodnih primerjav ter predstavitev praktičnih izzivov, ki jih prinaša uvajanje nove energetske zakonodaje v prakso. Oglejte si e-zbornik in fotoutrinke foruma.
Več najdete tudi v novici Naš Stik in na spletni strani ministrstva.


Izjave udeležencev foruma Energetika in pravo '15

Energetika in pravo '14 - izjava dr. Rajko Pirnat

 

7. oktobra na Brdu pri Kranju je potekalo že 7. tradicionalno srečanja poslovnih in tehnoloških inovacij v energetiki. 

Ker so za napredek ključne inovacije, cenimo, da je častni pokrovitelj letošnjega srečanja predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar.

7. srečanje je srečanje presežkov: številni udeleženci iz blizu 70 različnih organizacij od energetskih, elektroindustrije, državnih do izobraževalnih institucij in porabnikov energije, na njem rekordnih 31 govorcev predstavi novosti v energetiki, na 2 vozliščih prisluhnemo 19 izbranim primerom inovacij, namenjenim na trg, ali optimizaciji notranjih procesov oz. tehnološkim izboljšavam in se udeležimo interaktivne razprave 2 omizij. Inovacije iz minulih let povezujejo električna vozila Renault, ki zmore zapeljati v prihodnost.

Letos so bili predstavljeni inovativni primeri naprednih podjetij: SENG, Lindab IMP Klima, Sipronika, Šolski center Velenje, Elektro Gorenjska, Mahle Letrika, Domel, Javna Razsvetljava, Skupina Fragmat, Inea, Borzen, Elektro Maribor, GOLEA, Elektro Ljubljana, IRI UL, Elektroservisi, ABB, Arch Vitalis, ELES.

Izmed 19 izbranih inovacij smo prvič letos podelili nagrado občinstva za najboljšo inovacijo s področja energetike za leto 2015. Na področju internih oz. tehnoloških inovacij je zmaga odšla v roke podjetja Soške elektrarne Nova Gorica za predstavitev turbinskega regulatorja za male hidroelektrarne. Na področju inovacij za trg pa v roke podjetja Domel za predstavitev nove generacije energijsko učinkovitih sesalnih enot.  

Spodaj si lahko ogledate video iz letošnjega srečanja Inovacija energetike'15, ki ga je naredil medijski pokrovitelj srečanja, Naš Stik.