O forumu

 

 

Vrh zelene energetike 9. julija 2020 tudi o Covid-19 in
viziji za naprej

Na Vrhu zelene energetike, 10. forum Energetika in okolje 20, ki je tokrat potekal v posebnih okoliščinah spoštovanja varnostnih ukrepov Covid-19, se je na Brdu pri Kranju zbralo več kot sto vodilnih energetskih in okoljskih strokovnjakov.

Aktualna vprašanja zelene energetike se močno navezujejo na izzive okolja, hkrati pa ne moremo spregledati, da je COVID-19 močno zarezal v globalno in slovensko gospodarstvo. Kakšna bo vloga zelene energetske transformacije pri okrevanju? Ali bo Zeleni dogovor EU postal »New deal« in spodbudil zeleno okrevanje za EU in slovensko gospodarstvo?

O izzivih okolja in zeleni energetski transformaciji so zjutraj govorili minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak, državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo Blaž Košorok in direktor Zavoda RS za varstvo narave mag. Teo Hrvoje Oršanič.

 

Tri zanimive primere zelene energetske transormacije so predstavili: potencial hidroelektrarn Bogdan Barbič in Boštjan Pišotek iz HESS, da je prihodnost zelene transformacije predvsem sonce in samooskrba, je izpostavil dr. Dejan Pravan iz Gen-i, Marjan Eberlinc, Plinovodi, pa je naslovil trajnostni potencial plinovodnih sistemov.

Dr. Rajko Pirnat, Inštitut za javno upravo pri PF, je udeležence seznanil s pravnimi izzivi in potrebno previdnostjo pri uvajanju sprememb glede učinkoviteljših postopkov poseganja v prostor in OVE, Damir Opsenica iz Iskratela in mag. Jože Bajuk iz Petrola sta na omizju o poslovnih priložnostih zelene transformacije izpostavila pomen digitalizacije in potrebne konkurenčnosti cen energetskih virov, ki morajo biti vzdržne za odjemalce. Mag. Ana Stanič je udeležence seznanila z novim zelenim finančim paketom za energetiko ter tudi novo možnostjo 100-odstotnega financiranja nekaterih projektov s strani EU.

Forum se je zaključil z okroglo mizo, na kateri so o zelenem okrevanju in energetiki razpravljali mag. Aleksander Mervar iz Elesa, mag. Stojan Nikolić iz HSE, Martin Novšak iz Gen energije in mag. Andrej Ribič iz Elektra Ljubljana.

  

Oglejte si, kaj so o aktualnih virih energije in izzivih menili udeleženci:

     Organizator srečanja:

Obveščajte me o dogodku!

Pokrovitelji:

Partner:

Medijski partner:Podporniki: