Govorci

mag. Gorazd Ažman,
ELES

Mag. Gorazd Ažman ima več kot 15 let izkušenj z delovanjem elektroenergetskih trgov. Deloval je v različnih energetskih družbah tako s področja trgovanja in prodaje, kot tudi organizacije trga. Pri slednjih se je ukvarjal z vzpostavljanjem novih segmentov trgovanja na borzi z električno energijo, kot so izravnalni trg in trga znotraj dneva ter spajanje trgov. Pri svojem delu se je v največji meri posvečal razvoju poslovanja, mednarodnemu sodelovanju in informacijski podpori procesov. Zaposlen je v družbi ELES d.o.o. v Področju za strateške inovacije.

dr. Andrej Bregar,
Informatika

Andrej Bregar je doktoriral na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru. Zaposlen je v družbi Informatika d.d., kjer se ukvarja z razvojem informacijskih sistemov, aplikativnimi in temeljnimi raziskavami, projektnim vodenjem ter vsebinskim področjem priključevanja odjemalcev, v zadnjem času pa sodeluje tudi v aktivnostih vzpostavitve varnostnega operativnega centra za energetski sektor. Področja njegovega strokovnega dela zajemajo načrtovanje in razvoj programske opreme, procesno in storitveno usmerjene arhitekture, podatkovne in programirne tehnologije, kibernetsko varnost, inteligentne sisteme, odločitvene sisteme, večkriterijske odločitvene metode, operacijske raziskave in sodobne tehnologije, kot je veriženje blokov. Redno objavlja in predava v domačem in mednarodnem okolju.

dr. Miha Cimperman,
Inštitut Jožef Stefan

Ukvarja se z razvojem in raziskavami na področju uporabe velikih kočin podatkov za upravljanje energetske infrastrukture. Deluje na področju podatkovnega modeliranja, ontologije, interoperabilne izmenjave podatkov, napovedne analitike in arhitekture IoT. Prizadeva si za razvoj inovacij in uvajanje novih tehnologij in rešitev v energetski infrastrukturi.

Mojca Černelč Koprivnikar,
Prosperia

Mojca Černelč Koprivnikar je strokovnjakinja na področju energetike in že 10 let ustvarjalka in voditeljica naprednih strokovnih dogodkov ter omizij in predavateljica. V letih 2001–2009 je bila generalna sekretarka in svetovalka direktorja Agencije za energijo ter vodila pravno in splošno službo. Sodelovala je pri mednarodnem projektu vzpostavitve slovenskega energetskega regulatorja: program Phare (2000–2001). Na Okrožnem in Višjem sodišču v Ljubljani je od leta 2011 kot mediatorka posredovala v več kot 200 gospodarskih in civilnih sporih. Mojca je ustanoviteljica in direktorica družbe Prosperia, ki s številnimi strokovnimi dogodki, omizji in delavnicami že 10 let prenaša nova znanja, podpira inovativnost ter soustvarja napredne skupnosti na področju energetike. Verjame v inovativni in razvojni potencial vsakega posameznika ter organizacij in sprožilno moč dogodkov.

dr. Marko Grobelnik,
Inštitut Jožev Štefan

Marko Grobelnik je član Laboratorija za umetno inteligenco na Institutu Jožef Stefan. Njegova osrednja področja raziskav področja so strojno učenje, odkrivanje znanja iz podatkov (data-mining), analiza naravnega jezika, semantični splet in vizualizacija kompleksnih struktur. Sodeluje oz. je sodeloval je na preko 70 komercialnih in raziskovalnih in komercialnih projektov. Marko je tudi "Digitalni glasnik" Republike Slovenije in predstavnik Slovenije v OECD AIGO ekspertni skupini za umetno inteligenco.

Jaka Mele,
CargoX

Jaka Mele deluje kot vodilni na področju digitalizacije v logističnem start-up podjetju CargoX katerega poslovni model temelji na tehnologiji veriženja blokov. Odgovoren je za oblikovanje produkta in ekosistema, tehnično komunikacijo, uvajanje in podporo strankam. Njegova marketinška strategija je pripomogla k uspešnemu financiranju družbe CargoX v mesecu januarju 2018, ko je družba kot start-up v roku samo sedmih minut zbrala 7 miljonov evrov. Njegove prejšnje funkcije so med drugim vodja projektne pisarne v Sberbanki Slovenija, vodja marketinga pri platformi Iconomi in direktor za digitalni marketing pri družbi Iskratel. Ima več kot 20 let izkušenj z IT tehnologijami, deloval pa je tudi kot novinar in kasneje urednik računalniške revije Moj mikro. Je strokovnjak za digitalni marketing in je bil lastnik ter vodil založniško mrežo z več kot 50 spletnimi stranmi. Jaka je tudi ustanovitelj uporabniške skupine Linux Slovenija. Je privrženec računalnikov in futurističnih tehnologij ter je zmeraj na robu razvijajočih se tehnologij. Odločno verjame, da bo neizključljiva in javna tehnologija veriženja podatkovnih blokov spremenila svet okrog nas.

Devid Palčič,
Robotina

Devid Palčič je ustanovitelj, izvršni direktor in predsednik družbe Robotina. MBA študij je zaključil v ZDA na Clemson State University in ima diplomo iz elektrotehnike. Njegovo raziskovalno delo je vedno bilo usmerjeno na avtomatizacijo, robotiko, umetno inteligenco in kognitivne tehnologije. Robotino vodi že 28 let in je v tem času vodil številne in različne projekte. Ima več kot 30 let izkušenj na različnih projektih na področjih, kot so sončne elektrarne, učinkovita raba energije in avtomatizacija, še zlasti npr.sistemi nadzora in kontrole elektrarn s sončnimi paneli, sistemi upravljanja stavb, projekti po meri, projekti industrijske avtomatizacije, projekti okoljske avtomatizacije (obdelava voda, nadzorovanje in meritve okolja).

Dejan Podgoršek,
IBM

Dejan Podgorsek joined IBM in 1992 as AIX system engineer, then he took over HW sales and in year 2000 become IBM HW sales manager. In 2010 Dejan took international position and was leading the team in CEE for Growth Initiatives. 2013 joined IBM Developer Relations team and was leading the Business Development & ISVs in the SEE region and in 2018 become IBM Software Channel Technical Leader in CEE. With his expertise he is consulting many IBM partners with regarding technologies and his expertises are Blockchain, IOT and Cloud.

dr. Matevž Pustišek,
Fakulteti za elektrotehniko UL

Dr. Matevž Pustišek je predavatelj na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Njegovo področje raziskovanja je osredotočeno na internetne storitve in aplikacije, vključno z mobilnimi, spletnimi in internetnimi storitvami. Še zlasti je usmerjen v IoT arhitekture in varnostne vidike IoT. Pred kratkim se je še posvetil uporabi tehnologij blockchain v IoT. Vodil je projektne aktivnosti na Fakulteti za elektrotehniko v več mednarodnih projektih, vključno z i2web, 3rD-Life, COST IS1204. Trenutno sodeluje v projektu Ekosmart (http://ekosmart.net/en/ekosmart-2/) o pametnih mestih in skupnostih.

dr. Miha Troha,
Comcom

Miha Troha je matematik in računalničar, ki deluje na področju energetike. Dodiplomski študij je zaključil na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, magistriral je na Imperial College London, doktorat s področja modeliranja cen električne energije pa je opravil na Univerzi v Oxfordu. Profesonalno je na področju energetike sprva deloval v Londonu in sicer kot zunanji svetovalec velikim energetskim podjetjem na področju obvladovanja finančnih tveganj. Ob vrnitvi v Slovenijo leta 2015 se je zaposlil v podjetju COMCOM, kjer je ustanovil skupino, ki je postala ena izmed vodilnih ponudnikov storitev na področju umetne inteligence v energetiki.

Klemen Zajc,
Raziskave in razvoj na področju tehnologije veriženja blokov, Netis

Po opravljeni diplomi fizike je Klemen zaključil tudi magistrski študij kvantitativnih financ. Z delom je pričel kot razvijalec programske opreme za optimizacijo procesov v proizvodnem podjetju, nato pa kot finančni svetovalec v energetskem in bančnem sektorju. Od septembra 2017 v Netisu raziskuje in razvija možnosti uporabe tehnologije veriženja blokov znotraj interneta stvari, distribuirano shranjevanje podatkov (npr. IPFS) in izdelavo pametnih pogodb. Izven okvira službe ga zanimajo kriptografski algoritmi, predvsem iz vidika njihove varnosti.

David Žnidaršič,
IBM

David Žnidaršič že več kot 15 let deluje kot svetovalec, razvijalec in projektni vodja predvsem na področju poslovne analitike. V svoji karieri je zaključil številne projekte v različnih branžah vključno z energetiko, kot je npr. odkrivanje vzrokov anomalij na pametnih omrežjih. Z združevanjem novih tehnologij se navdušuje nad vsemi informacijami in potenciali, ki jih ponujajo.